Voorjaar en headshaken bij paarden
Het is weer (bijna) voorjaar!!
Altijd fijn als het weer voorjaar is, de vogeltjes hoor je weer fluiten en de natuur komt weer tot bloei. De dagen worden langer licht.
En dan is het ook bijna de tijd dat ook de paarden weer gaan verharen. Want dit wordt in gang gezet doordat de dagen langer licht worden en niet omdat de temperatuur omhoog gaat.
Dit regelt het lichaam allemaal zelf :) Net zoals het paard met PN-Cranio Sacraal therapie zelf weer naar balans gaat zoeken. De kracht van het zelfgenezend vermogen en de natuur. Ook komen er al bomen in de bloei wat voor allergische reacties kan zorgen zoals hoofdschudden of headshaken. Bij deze paarden is het immuunsysteem teveel getriggerd.
Headshaking is dus vervelend en soms zelfs pijnlijk gedrag dat bij steeds meer paarden voorkomt. Het uit zich meestal in herhaaldelijk schudden of slaan met het hoofd, vaak tijdens het rijden, maar soms ook in rust. Dit gedrag kan variëren van mild tot extreem.
Maar wat zijn nu de oorzaken van headshaking? Los van elkaar maar vaak ook meer oorzaken tegelijk. De kunst van de specialist/therapeut is om het verhaal boven tafel te krijgen en bij de oorzaak te gaan behandelen. En niet 1 methode is hierin heilig, de totaalaanpak en samenwerking met andere specialisten is vaak noodzaak en geeft het beste resultaat is mijn mening.
1. Neurologische oorzaken: Trigeminusneuralgie
De meest erkende medische oorzaak van headshaking is trigeminusneuralgie. Dit is een overgevoeligheid of ontsteking van de nervus trigeminus, een belangrijke aangezichtszenuw. Bij paarden die hieraan lijden, is deze zenuw overactief, wat leidt tot een tintelend of brandend gevoel in het gezicht – vergelijkbaar met elektrische schokjes. Het paard probeert dit ongemak te verlichten door met het hoofd te schudden, te niezen, of zelfs met de neus over de grond te vegen.
2. Allergieën en omgevingsfactoren
Veel paarden vertonen seizoensgebonden headshaking, vooral in het voorjaar en de zomer. Dit kan wijzen op een allergische reactie, bijvoorbeeld op pollen, stof of insecten. Zonlicht, met name fel zonlicht, wordt bij sommige paarden ook als trigger genoemd (zogenaamde "photo-sensitive headshakers").
3. Problemen in het gebit of hoofdgebied
Gebitsproblemen, zoals haken op de kiezen, ontstekingen, of slecht passend bit- en hoofdstelgebruik, kunnen irritatie en pijn op zenuwen veroorzaken die zich uiten in headshaking. Ook spanning in de kaak, nek of schedel (bijvoorbeeld door een slecht passend zadel of oude trauma’s) kan een rol spelen.
4. Medische of orthopedische aandoeningen
Andere lichamelijke klachten, zoals rugpijn, nekproblemen, blokkades in de wervelkolom of verkeerde stand hoeven, kunnen leiden tot compenserend gedrag zoals headshaking. In zulke gevallen is het schudden van het hoofd een uiting van ongemak elders in het lichaam.
5. Gedragsmatige en stress-gerelateerde oorzaken
Bij sommige paarden kan headshaking ook deels een gedragsmatig probleem zijn, bijvoorbeeld als gevolg van stress, verveling, of een negatieve associatie met rijden of bepaalde situaties. Hoewel dit meestal secundair is aan een fysieke oorzaak, kan het gedrag zich in stand houden, zelfs nadat het oorspronkelijke probleem is opgelost.
Conclusie
Headshaking is geen "vervelende gewoonte", maar een signaal dat er iets mis is. Het is belangrijk om goed naar je paard te luisteren en professionele hulp in te schakelen: een holistisch dierenarts, of andere specialist kan helpen om de onderliggende oorzaak op te sporen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans dat het gedrag succesvol behandeld kan worden.
Klik hier voor meer informatie over de totaalaanpak bij Headshaking door Praktijk Natuurlijk. Want er is niet altijd 1 oorzaak.