2018-P007-023PN-klein.jpg

Cranio-Sacraal Therapie

CST is een ondersteuningsvorm om paarden te helpen om de oorzaak van hun klachten te achterhalen en bij de oorsprong te behandelen.

In de Cranio-Sacraal Therapie gaan we er vanuit dat het paard een totaliteit is met diverse fysieke, emotionele en mentale lagen.

Pas als al deze lagen zowel op bewust als onbewust niveau ‘geheeld’ en verbonden worden, zal het paard in alle opzichten optimaal in zijn vel gaan zitten en van daaruit maximaal kunnen gaan presteren.

Cranio-Sacraal therapeuten gebruiken diverse hands- on technieken (op het lichaam en de schedel) om het lichaam te bevrijden van blokkades die het bewegingsapparaat beperken, waardoor het lichaam weer in balans komt en vloeiend kan bewegen.

Het is voortgekomen uit de osteopathie. In de 19e eeuw ontdekte Dr. William Sutherland (een osteopaat) dat de beenderen van de schedel in verbinding staan met het heiligbeen door middel van de Core Link. De Core Link bestaat uit: de schedel, de ruggenwervelkolom, de dura mater (een beschermend vlies om de ruggenwervelkolom en het heiligbeen heen).

Het hersenvocht dat tussen de hersenen en het ruggenmerg vloeit wordt d.m.v. een pompsysteem binnenin de hersenen als een golfbeweging door het Cranio- Sacrale systeem gestuwd en wordt vervolgens door het bindweefsel doorgegeven en is daardoor overal in het lichaam voelbaar.

Aangezien de hersenen omgeven worden door de schedel (cranium) en het hersenvocht tot onderaan het heiligbeen (sacrum) vloeit, heet dit ritme het Cranio- Sacrale Ritme.

De belangrijkste werktuigen van een cranio sacraal therapeut zijn de handen en de intentie in combinatie met verschillende technieken.

De meeste plekken waar de therapeut aan werkt is het hoofd, de wervelkolom en het bekken omdat dit de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een flinke oppepper geeft. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd. Maar ook zullen de benen en alle andere plekken als die aandacht vragen behandeld worden.