Ilze van Merrebach - Praktijk Natuurlijk

Ik ben Ilze van Merrebach

Geboren in 1971 en ik ben Cranio-Sacraal en Equine Cranio Touch therapeut, dierenartsassistent / paraveterinair.

In mijn leven zijn er vanaf jongs af aan altijd al dieren geweest, maar vooral paarden. Het begon bij mijn opa op Warnsborn met de pony's. Later werden dat de paarden, ik heb dressuur gereden op M2 niveau en daarnaast springen en SGW BB niveau.

Tot 8 jaar geleden loste ik de problemen met mijn paarden grotendeels op met vooral reguliere behandelingen en rijtechnieken. Mijn merrie Issey (1993), nu 26 jaar heeft daar verandering in gebracht.

Na 5 jaar lang te zijn vastgelopen met luchtwegklachten, zomereczeem, huidklachten, en hele erge chronische mok ben ik terecht gekomen bij Eric Laarakker, Holistisch dierenarts bij Den Hoek. Dat is het begin geweest van alles. Toen werd nog eens bevestigd dat een natuurlijke aanpak, naast een reguliere, zeker bij paarden heel goed werkt. Paarden staan nog dicht bij de natuur en zijn heel puur.

Holistische aanpak

Dat wat ik al aanvoelde werd concreet, een holistische aanpak werkt. Het was een lange weg want iets wat jaren speelt krijg je niet in 1 maand weer opgelost. Maar ik ben uitgekomen met Issey zonder mok en zomereczeem, goed in haar vel en terug in conditie! Ze heeft in de zomer als het heel warm is wel nog wat moeite met haar ademhaling omdat er wel longblaasjes stuk zijn wat niet hersteld kan worden. Dus hoe eerder je erbij bent hoe minder er stuk is. In het kort komt het erop neer dat Issey heel erg vol zat met afvalstoffen (van wormenkuren/entingen/voeding) wat ze zelf niet weg kreeg dus werd dit opgeslagen in de weefsels. Dus ontgiften, ontgiften en ondersteunen. Ook zat er bij haar emotioneel oud zeer maar door haar in een kleine kudde overdag op de wei te houden is dat ook goed gekomen. Een lange adem is nodig maar het kan echt!

Naast de behandelingen ben ik ook anders gaan voeren. Geen kuilvoer meer omdat dat meestal niet geschikt is voor paarden o.a. door schimmels en de zuurgraad. Deze veroorzaken weer allerlei problemen in het maag-darmkanaal zoals een slechte opname van de voedingsstoffen. Dus ik voer nu alleen nog maar goed hooi, luzerne (optiform) en de vitaminebrok Balancer en Basic van Equilin. En daar doet ze het super op.

Verder de ondersteuning met Cranio-Sacraal en Equine Cranio Touch helpt haar om ook in balans te blijven. Nu met haar 26 jaar is Issey nog steeds van haar huidklachten en mok af! Dus alleen aan het einde van de zomer een eczeemdeken op en in de herfst/winter geen mok meer, wat een opluchting voor Issey en voor mij. Want waarom krijgt het ene paard deze klachten wel en het ander niet? lees hierover verder

Issey was eigenlijk al met pensioen en was mijn bospaard. In augustus 2014 heeft ze ‘s nachts vastgelegen in de stal met haar linkerachterbeen in de tralies. Waarschijnlijk heeft ze naar achter getrapt en is ze zo vast komen te zitten en daarbij is ze op haar rug gedraaid. Minstens 5 uur heeft ze zo gelegen. Na haar verlossing ‘s ochtends kwam de dierenarts met het nieuws dat haar bekken misschien was gebroken, maar niet duidelijk te voelen door de zwellingen, maar dat we rekening moesten houden met het ergste.

We zijn een lange revalidatieperiode ingegaan. Gelukkig was haar bekken niet gebroken maar wel ontzet. De schade werd steeds meer zichtbaar: spieratrofie, de doornuitsteeksels van de lendenwervels zaten op elkaar door de verdrukking, en haar hele rugbespiering was minder geworden.

Door aan de hand te gaan werken heb ik haar scheefheid kunnen herstellen. Linksachter was altijd haar sterkste been en dat is nu door rechtsachter overgenomen.

Den hoek, CST & ECT, supplementen en de trainingen hebben eraan meegewerkt dat ze nu is zoals ze is, een nog fitte merrie van 26 jaar.

Quantum Touch

Ik ben in 2011 begonnen met Reiki en Quantum Touch. Hier leerde ik technieken om je levenskrachtenergie (ook wel Chi, genoemd) te vergroten door een combinatie van verschillende ademhalingstechnieken en lichaamsbewustzijnsoefeningen.

Hier heb ik Linda en Jolanda ontmoet. Zij zijn degene die Quantum Touch van Amerika naar Nederland hebben gebracht en de workshops geven. Geweldige vrouwen met heel veel kennis en humor. Ik leer nog steeds heel veel van ze. Ik ben deze techniek met behulp van Quantum Animals ook op paarden toe gaan passen en heb daar goede resultaten mee bereikt. Veel meer ontspanning in de omgang, met rijden, meer balans en soepelheid in het gehele lichaam van het paard.

De Silverlinde

In 2012 ben ik gestart met de 3-jarige HBO opleiding voor Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut aan de Silverlinde. Hier leerde ik op een natuurgeneeskundige manier aan het welzijn en de gezondheid van dieren te werken.

Kijken naar het dier in zijn geheel en niet alleen naar de oorzaak van het probleem. Wat een andere manier van denken is, die als je die eenmaal hebt aangenomen niet meer weggaat. Ik ben in 2015 afgestudeerd.

Cranio-Sacraal therapie

Bij de Amerikaanse Maureen Rogers, heb ik in 2014-2015 de modules 1, 2, 3 en ECD van de Cranio-Sacraal therapie gevolgd. Deze holistische behandelwijze is geschikt voor zowel zieke als gezonde paarden. Niet alleen wordt het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt, maar ook het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt optimaal actief. Het immuunsysteem wordt weer helemaal alert. Met cranio maken we gebruik van de enorme intelligentie van het lichaam, die veel verder gaat dan de intelligentie (IQ) van ons denken. 

Mijn Visie

Meestal is er maar weinig nodig om weer in de goede positieve richting te komen. Maar soms is het hebben van geduld wel een vereiste want het kan ook een lange weg zijn en dan moet je volhouden, want het is nooit te laat!

Een reguliere manier van behandelen geeft vaak snel resultaat en soms is dat ook nodig in een levensbedreigende situatie. Maar bij veel klachten, aandoeningen en problemen, zoals spierverzuring, stramheid, headshaking en zomereczeem werkt een natuurlijke aanpak beter is mijn mening. Het natuurlijk proces van het lichaam, het altijd weer naar balans toe willen, is het zelfherstellend vermogen. Deze een duwtje in de goede richting geven is soms al voldoende.

De klacht wat je te zien krijgt is een uiting van het lichaam dat er iets aan de hand is, dat de "emmer" vol is. Dit uit zich in mok, allergieën, stijfheid, stram etc. Als het lichaam ontgift/ontzuurd wordt dan kan het zelfgenezend vermogen weer optimaal werken wat resulteert in zachte, ontspannen weefsels, spieren en kunnen de organen weer optimaal werken.

De meerwaarde van het aanbieden van een totaal pakket door 1 persoon is:

 • Je jouw verhaal niet 3 x hoeft te vertellen,

 • Er in logische stappen gewerkt wordt naar genezing,

 • Er sneller op aandachtspunten actie kan worden genomen,

 • Tijdens de training meer aandacht is voor de biomechanica van het paard,

 • En dat het een sneller, beter en blijvend resultaat geeft!

De Cranio Sacraal therapie zorgt ervoor dat de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een flinke oppepper krijgt. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd. De natuurgeneeskunde ondersteunt hierbij en versterkt dit door het inzetten van middelen zoals kruiden, homeopathie of supplementen. De Guasha bij het paard ondersteunt bovenstaand proces en bij de behandeling van de ruiter zorgt dit voor een totaal balans. Academische rijkunst in de vorm van het duurzaam trainen, wat ervoor zorgt dat de verbeteringen in stand blijven en positief voortgezet kunnen worden.

En het resultaat? Verbijsterend, dit is het gevoel wat ik nastreef bij alle paarden waarmee ik werk. De zachtheid en soepelheid weer terugbrengen in het lichaam. Om dit na één of soms meerdere behandelingen weer te voelen en te zien bij het paard is super!

Hoe ziet mijn dag eruit

Behandelen van paarden, les geven, studenten opleiden en begeleiden in de Cranio-Sacraal en Equine Cranio Touch therapie en nog steeds heel veel zelf studeren om het verder ontwikkelen van mijn huidige kennis.

Hoe meer ik leer, hoe meer gepassioneerd ik raak over het aanpakken van de gezondheidsproblemen van paarden met een holistische benadering. Bij een juiste totaal aanpak zie ik mogelijkheden in herstel en preventief beheer van het hele paard. Het is mijn missie om CS therapeuten, ruiters en paardeneigenaren in alle takken van sport en manieren van trainen dichter bij een holistische benadering te brengen.

Om samen met gelijkgestemde particulieren en professionals het paard weer in balans te krijgen en te houden is mijn doel. Om hierin te kunnen helpen en te ondersteunen is mijn persoonlijke missie.

Ilze van Merrebach - Praktijk Natuurlijk

Relevante Opleidingen

Gevolgde trainings- en bijscholingsdagen, workshops en clinics:

2020

 • 7 maart, 28 maart en 4 april 2020: Driedaagse cursus orthopedie o.l.v. gerenomeerd orthopedisch specialist Frans van Toor (SMDC), organisatie Bartels Horse & Health Instituut.

   

2019

 • 22 oktober: Communicatietraining door Ruud Knaapen, Systematisch werken, Powered by Equilin, experience the best.

 • 20 juni: Bijscholing Silverlinde het gevoelsleven van dieren door Dr. Esteban Rivas; psycholoog en filosoof

 • 1 april: Bijscholing Snijzaal Utrecht, de Bascule

 • 6 april: Lezing georganiseerd door PPN: Iriscopie bij paarden door Annette Timmer.

2018

 • 2 juni: Nascholing De 7 Connecties en De 50 Connectie-middelen-Healthcare-Academy Den Hoek.

 • April Battles; 3 dagen Level 1 – “Equine Musculoskeletal Unwinding” toeschouwer.

 • September start met 1ste groep: PPN- Level 2 & Voeding

2017

 • Juli: Connectiesensor Healthcare Academy den Hoek

 • Augustus: Peirsman Academy: intro Cranio Sacraal therapie humaan.

 • September: afronding 3de jaar met examen en certificaat, 3de jaar Opleiding Academische Rijkunst, 'Human & Horse Academy' Greetje Hakvoort.

 • September: Equine Studies Biomechanica Advanced

 • September: start met 3 groepen Jaaropleiding Cranio Sacraal therapie PPN Paardenopleidingen Praktijk Natuurlijk

 • November: Seminar Sharon-May Davis, Equine Studies- Faculteit Diergeneeskunde Utrecht

2016

 • 2-3de jaar Opleiding AR + Guasha, opleidingscentrum 'Human & Horse Academy' Greetje Hakvoort

 • 23 januari: Weekendclinic Bent Branderup, theoriedeelnemer, Lunteren

 • Juni: Stageweek Bent Branderup met instructrice Greetje Hakvoort: Denemarken

 • 3-4 september: Weekendclinic Bent Branderup, praktijkdeelnemer, Lunteren

 • 22 april: lezing Sharon May Davies, Faculteit Diergeneeskunde Utrecht

 • 13-14 augustus: Masterclass AR

2015

 • Maart: start opleiding: "Guasha voor mens en paard" bij Guasha Opleidingen Santai afgerond met diploma.

 • April: Jaaropleiding Academische Rijkunst, opleidingscentrum 'Human & Horse Academy' Greetje Hakvoort

 • Mei: Cranio Sacraal therapie, ECS3 Maureen Rogers

 • Nov: Bijscholing BCND `Bowentechniek`

 • Cursus Gebitsproblemen bij paarden door Roos Stoop, dierenarts

 • Trainingsdagen Academische rijkunst, Human en Horse Academy, Greetje Hakvoort

2014

 • 19 september: Curcus Lecher Antenne, 6 dg, Healthcare-academy Den Hoek-Docenten Eric Laarakker, Annika Ten Napel, Thijs Tjaden en Claudia de Gooijer-Kant.

 • Privélessen Academische Rijkunst opleidingscentrum 'Human & Horse Academy' Greetje Hakvoort

 • Cranio Sacraal therapie, ECS1, ECS2, ECD (dissectie) Maureen Rogers

 • Bijscholing BCND gedragsproblemen bij paarden, Dr. Machteld van Dierendonck, klinisch etholoog

 • Trainingsdagen Academische rijkunst, Human en Horse Academy, Greetje Hakvoort

 • Clinic Noora Enqvist

 • Clinic “Ontdek de anatomische wereld van ruiter en paard” Jarko Dun en Greetje Hakvoort

 • Clinic “Herken lichamelijke problemen bij het paard” April Battles

 • Module “Zadels” Hippo Sofia, Kathleen Byer

 • Workshop “Raindrop therapy” Blij Paard, Marybel Openeer

2013

 • Academy Animal Soul Connection, Jaaropleiding intuïtieve ontwikkeling, Mirjam Diepenbrock

 • Sportmassage voor Paarden, module 1,2 Cursuscentrum Barneveld, Guy Blom

 • Nascholingsdag BCND “Bewegingsproblemen en bloedonderzoek hond en kat” Dierenkliniek den Ham

 • Trainingsdagen Academische rijkunst, Paardenbegrijpen, Marijke de jong

 • Intervisiebijeenkomst “Voet aan de grond bij hoefbevangenheid”, Boehringer Ingelheim

 • Introductie Sportmassage, Massage Hippique

 • Workshop “Shiatsu voor Paarden”, SYLCAR Shiatsutherapie, Sylvia Versteege-van Ditshuizen

 • Advanced Photonic Therapy, Eva Servais

 • Biotensor curcus, Praktijk Nuijt

 • Quantum Allergy 1 & 2

 • Quantum Touch "Self Created Health"

 • Reconnective Healing® en The Reconnection®

 • Touch For Health, Natuurlijk evenwicht

 • Workshop “de Magie van Partnerschap met je Paard” Dressuurtotaal, Doreen Proos

2012

 • Silverlinde 2012-2015, 3-jarige HBO opleiding voor Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut

 • Reiki I Aqua-Aura, Anita de Groot

 • Videotraining “Beyond Massage ” De Masterson Methode@

 • Quantum Touch Level 1 & 2

 • Quantum Touch Dieren

1990

 • Dierenartsassistente Paraveterinair