Wat doe ik

 

Een natuurgeneeskundig consult: de juiste voeding, huisvesting en training van je paard. Wat voor de een goed is wil niet zeggen dat dit ook voor de ander zo is. Op deze manier werken geeft het beste resultaat.

Equine Cranio Touch (ECT) behandeling bestaat uit verschillende disciplines : Cranio Sacraal therapie & Bodywork.
Hierbij maak ik gebruik van de kracht van essentiële oliën aromatherapie. Voor het versterken van het immuunsysteem, de luchtwegen, spijsvertering  en mentale ondersteuning.

Cranio-Sacraal therapie is een zachte, pijnloze therapie waarbij gebruik gemaakt wordt van het hele lichaam van het paard en met extra aandacht voor de schedel. Door zeer zachte aanraking wordt invloed uitgeoefend op het Cranio-Sacrale systeem om zo blokkades in dat systeem weg te nemen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren. De specifieke aandacht voor de schedel en het sacrum van het paard in relatie tot de rest van het lichaam maakt deze therapie zo uniek.

Wil je graag meer weten, schroom dan niet om me vrijblijvend aan te spreken als je me ergens tegenkomt op een stal, Ik  kijk naar jou, je paard  en jullie situatie en leg uit wat ik daarin voor jullie kan betekenen.

 

 

 

 

 

Cranio-Sacraal therapie is een holistische geneeswijze en gaat ervan uit dat bindweefselstructuren in het lichaam met elkaar verbonden zijn en samen een groot geheel vormen. Beperkingen in het bindweefsel kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam . Cranio-sacraaltherapie is er op gericht het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht te herstellen en te versterken en daarnaast het zelfgenezend vermogen van het paard te activeren. Met behulp van zeer lichte vingerdruk wordt het lichaam in beweging gebracht en het zelfgenezend vermogen wordt aangesproken. 

Hierdoor komt er weer symmetrie en balans.

  • Het is een unieke en zeer efficiënte manier om de biomechanische balans van het paard te herstellen en te behouden. Er is als enige therapie heel veel aandacht voor het hoofd en daar en aan het sacrum wordt tijdens de behandeling veel aandacht gegeven.

 

  • Cranio- Sacraal therapie wordt ook met succes toegepast in het behandelen van specifieke problemen zoals hoofdschudden, problemen met het kaakgewricht (TMJ) en hoofd trauma’s. Tijdens een behandeling ontwindt het bindweefsel en spanning verdwijnt. Deze ontspanning uit zich bij het paard door gapen, rekken, kauwen, likken en andere bewegingen.

 

  • Wanneer de spanning wordt losgelaten zie je onmiddellijke verbetering van de balans en de houding. Het paard verdeelt zijn gewicht meer over 4 benen. De rust die in het gehele lichaam terugkomt zie je ook terug in de  blik van de ogen, deze wordt zachter en opener.

 

  • Mijn specialiteit is werken vanuit een verbinding en met persoonlijke aandacht.

Cranio-Sacraal behandeling.

Als tijdens een behandeling mijn handen stil en rustig op het paard liggen, kan het lijken alsof ik niets doe. Toch, tijdens deze momenten gebeurt er heel veel. Soms voelt het onder mijn handen alsof er een storm woedt onder de oppervlakte. Soms voelt het als een kabbelend beekje wat weer op gang komt.

Ik 3 level’s en de dissectie van de opleiding Cranio-Sacraal (CS) therapie bij de Amerikaanse Maureen Rogers gevolgd. https://www.equinecraniosacral.com/practitioners-of-ecs.html#europe

We werkten als studenten eerst aan elkaar alvorens met de technieken op de paarden te werken, zodat we konden begrijpen en voelen wat CS eigenlijk met je doet. Door de katalysator voor het lichaam te zijn kunnen fysieke problemen (die vaak verweven zijn met emoties en mentale problemen) opgelost worden.

Ik vertrouwen op de reacties van het paard, ik volg ze, en laat het lichaam vertellen wat het nodig heeft. Om dit te doen, vertrouw ik op de sensaties onder mijn handen; het vacuüm of de rivier die me leidt en wacht totdat de emotionele en fysieke barrière smelten.

Het paard weet wat het nodig heeft, en wat het aankan; ik kan het voorstellen en aangeven, maar het niet dwingen.

Het paard kan soms helemaal wegzakken en een totale ontspanning laten zien maar soms ook voelt het te heftig en komt er een reactie van schudden met het hoofd en wil het paard bewegen. Vlak daarna komt dan vaak de release in de vorm van gapen, likken en een zucht en is er weer een stukje opgelost. Vaak is de 2de behandeling intensiever omdat het paard weet wat er gaat komen en er op vertrouwd.

Bij het ene paard geeft deze therapie sneller resultaat dan bij de ander, soms duurt het even en moet het lichaam wennen aan de nieuwe balans.

Maar de ontspannen en tevreden blik in de ogen van het paard zegt al genoeg......

 

Bodywork

Vaak, vragen paarden en niet- paarden mensen wat ik doe, en als ik ze dan vertel dat ik oa Bodywork en Massage aan paarden geef dan reageren ze met : "Hoe ga je een paard masseren? Dat moet vermoeiend zijn!"
 
Bij een aantal technieken gebruik ik wel mijn spierkracht, maar als het gaat om ontspanningsmassage, balanceren  of  acupressuur, gaat het niet om  wat ik 'doe om de spieren los te maken' maar wat ik aangeef om te helpen weer in balans te komen.
 
Het is een tweerichtingsverkeer, het paard is een zeer actieve deelnemer in elke sessie. Ik word geleid door hun reacties, ik forceer niks en begeleid ze zorgvuldig.
Door pijn of gewoonte hebben veel paarden een verkeerde houding aan genomen zoals opgetrokken en overbelaste schouders, een vastgezet bekken, of een strakke rug. Door hier zachtjes aan te werken kan hij voelen dat zijn oorspronkelijke natuurlijke houding weer goed aanvoelt en deze dan ook weer aannemen.
 
Ik breng mijn geest tot rust, ik wacht en heb geduld, en luister met mijn handen wat het paard nodig heeft.
Ik luister naar het gevoel van het weefsel , en het hele lichaam van het paard. Ik respecteer zijn grenzen en zo nodig benader ik een probleemgebied op een andere manier, of misschien meer indirect.
Dat is eerst nodig om ook echt op de spieren, de fascie en de weefsels in te kunnen werken. 
Ik moedig het paard aan om in een ontspannen toestand te komen waar hij spanningen los kan laten en blokkades kan oplossen.
 
Maar het loslaten is aan het paard. En wanneer de emoties zijn verbonden met lichamelijke spanning, dan is dat soms te eng voor hen, soms is het te veel. Soms duurt het maar één sessie, soms zijn er meerdere nodig.
 
Maar als je wacht, aanmoedigt en gewoon toestaat​​, dan zijn juist de grote emotionele releases vaak de meest diepgaande en ze maken de fysieke en structurele problemen veel toegankelijker en met een blijvende reactie op de behandeling.
 
"Vertrouwen is de voorwaarde voor het loslaten."

Voor meer informatie of het maken van een afspraak:

  • Mail: info@praktijknatuurlijk.nl
  • Mobiel 06-11100859
  • Of vul uw gegevens in op de contactpagina
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus