Voorstellen

Over Ilze:

Ik ben Ilze van Merrebach, geboren in 1971 en ik ben
Cranio-Sacraal- & Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut voor paarden, de praktijk is gevestigd in Velp (gld). Mijn werkgebied is heel Nederland. 

Ik behandel paarden op een holistische manier en ik ben aangesloten bij de BCND ( De Vereniging van Beroepsbeoefenaars van Complementaire en Natuurlijke geneeswijzen voor Dieren)

Je kunt bij mij ook terecht voor training in de Academische Rijkunst en voedingadvies voor je paard.

 • Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut
 • Cranio-Sacraal therapeut voor paarden
 • Guasha Therapeut mens & paard
 • Sportmassage voor paarden
 • Dierenartsassistente Paraveterinair
 • Quantum Touch@
 • Advanced Photonic Therapy
 • Gecertificeerd instructrice Academische Rijkunst

Mijn verhaal

In mijn leven zijn er vanaf jongs af aan altijd dieren geweest, maar vooral paarden. Het begon bij mijn opa op Warnsborn met de pony's. Later werden dat de paarden, ik heb dressuur gereden op M2 niveau en springen L niveau. Nu houd ik me bezig met Academische rijkunst en combineer dit met springen en cavaletti trainingen. 

 

Tot 6 jaar geleden loste ik de problemen met mijn paarden grotendeels op met vooral reguliere behandelingen en rijtechnieken. Mijn merrie Issey (1993), 22 jaar heeft daar verandering in gebracht.
Na 5 jaar te zijn vastgelopen met luchtwegklachten, zomereczeem, huidklachten, en hele erge chronische mok ben ik terecht gekomen bij Eric Laarakker, Holistisch dierenarts bij Den Hoek. Dat is het begin geweest van alles. Toen werd nog eens bevestigd dat een natuurlijke aanpak, naast een reguliere, zeker bij paarden heel goed werkt. Paarden staan nog dicht bij de natuur en zijn heel puur.
Dat wat ik al aanvoelde werd concreet, een holistische aanpak werkt. Het was een lange weg want iets wat jaren speelt krijg je niet in 1 maand weer opgelost. Maar ik ben uitgekomen met Issey zonder mok en zomereczeem, goed in haar vel en terug in conditie! Ze heeft in de zomer als het heel warm is wel nog wat moeite met haar ademhaling omdat er wel longblaasjes stuk zijn wat niet hersteld kan worden.  Dus hoe eerder je erbij bent hoe minder er stuk is.  In het kort komt het erop neer dat Issey heel erg vol zat met afvalstoffen (van wormenkuren/entingen/voeding) wat ze zelf niet weg kreeg dus werd dit opgeslagen in de weefsels. Dus ontgiften, ontgiften en ondersteunen. Ook zat er bij haar emotioneel oud zeer maar door haar in een kleine kudde overdag op de wei te houden is dat ook goed gekomen. Een lange adem is nodig maar het kan echt!

Naast de behandelingen ben ik ook anders gaan voeren. Geen kuilvoer meer omdat dat niet geschikt is voor paarden ivm schimmels. Deze veroorzaken weer allerlei problemen in het maag-darmkanaal  zoals een verzurend effect en slechte opname van de voedingsstoffen. Dus ik voer nu alleen nog maar goed hooi, luzerne (opti form) en de vitaminebrok Balancer van Equilin en de Basic. En daar doet ze het super op. En ondersteuning met Cranio-Sacraal/Guasha helpt haar om ook in balans te blijven. Nu 5 jaar later is Issey nog steeds van haarhuidklachten en mok af! Dus alleen aan het einde van de zomer een eczeemdeken op en in de herfst/winter geen mok meer, wat een opluchting voor Issey en voor mij. Want waarom krijgt het ene paard deze klachten wel en het ander niet? lees hierover verder

Issey was eigenlijk al met pensioen en was mijn bospaard. In aug 2014 heeft ze snachts vastgelegen in de stal met haar linkerachterbeen in de tralies . Waarschijnlijk heeft ze naar achter getrapt en is ze zo vast komen te zitten en daarbij is ze op haar rug gedraaid. Minstens 5 uur heeft ze zo gelegen.

Na haar verlossing sochtends kwam de dierenarts met het nieuws dat haar bekken misschien was gebroken, maar niet duidelijk te voelen door de zwellingen, maar dat we rekening moesten houden met het ergste.

We zijn een lange revalidatieperiode ingegaan. Gelukkig was haar bekken niet gebroken maar wel ontzet. De schade werd steeds meer zichtbaar: spieratrofie, de doornuitsteeksels van de lendenwervels zaten op elkaar door de verdrukking, en haar hele rugbespiering is minder geworden.

Door aan de hand te gaan werken heeft ze de scheefheid kunnen balanceren. Linksachter was altijd haar sterkste been en dat is nu door rechtsachter overgenomen.

Ostepatische behandelingen van Els Bach, Cranio sacraal, massages , supplementen en de trainingen hebben eraan meegewerkt dat ze nu is zoals ze is.

In augustus 2014 heb ik het rijden en lessen dus weer serieus op kunnen pakken, dit ben ik gaan doen bij Greetje Hakvoort  in de Academische Rijkunst. Dit helpt haar heel erg om haar lichaam goed te blijven gebruiken zodat het blijft stromen wat voor haar extra belangrijk is.

 

De Silverlinde

In 2012 ben ik gestart met de 3 jarige HBO opleiding voor Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut aan de Silverlinde. Hier leerde ik op een natuurgeneeskundige manier aan het welzijn en de gezondheid van dieren te werken.

Kijken naar het dier in zijn geheel en niet alleen naar de oorzaak van het probleem. Wat een andere manier van denken is, die als je die eenmaal hebt aangenomen niet meer weggaat. Ik ben aangesloten bij de BCND: "Vereniging van Beoefenaars van Complementaire en Natuurlijke geneeswijzen voor Dieren" als licentie  lid. Ik ben in 2015 afgestudeerd.

Cranio-Sacraal therapie

Bij de Amerikaanse Maureen Rogers, heb ik de modules 1, 2, 3 en ECD gevolgd. 

Deze holistische behandelwijze is geschikt voor zowel zieke als gezonde paarden. Niet alleen wordt het oorspronkelijke natuurlijke evenwicht hersteld en versterkt, maar ook het zelfgenezende vermogen van het lichaam wordt optimaal actief. Het immuunsysteem wordt weer helemaal alert. Met cranio maken we gebruik van de enorme intelligentie van het lichaam, die veel verder gaat dan de intelligentie (IQ) van ons denken.

 

Bijscholing

Ik volg regelmatig clinic’s, nascholings- en trainingsdagen. Zoals de trainingsdagen en privelessen Academische Rijkunst bij Greetje Hakvoort, oefengroep diercommunicatie en nascholing sportmassage bij de Universiteit Utrecht. Zo blijf ik op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en kan ik mijn kennis verder verdiepen.

Ik leer ook van buitenlandse deskundigen zoals  Maureen Rogers (cranio) en Jim Masterson van de The Masterson Method® Integrated Equine Performance Bodywork® 

Bij de Academy Animal Soul Connection, heb ik een jaaropleiding voor Intuitieve ontwikkeling en diercommunicatie gevolgd. Ik ben dankbaar dat ik Mirjam Diepenbrock als een mentor heb mogen leren kennen, ze heeft me geleerd dat iedereen op zichzelf mooi en goed is en iedereen zijn eigen unieke kwaliteiten heeft. Die kwaliteiten heb ik mogen herontdekken en deze kan ik nu beter inzetten.

Quantum Touch

Ik ben in 2011 begonnen met Reiki en Quantum Touch. Hier leerde ik technieken om je levenskrachtenergie (ook wel Chi, genoemd) te vergroten door een combinatie van verschillende ademhalingstechnieken en lichaamsbewustzijnsoefeningen. 

Hier heb ik Linda en Jolanda ontmoet. Zij zijn degene die Quantum Touch van Amerika naar Nederland hebben gebracht en de workshops geven. Geweldige vrouwen met heel veel kennis en humor. Ik leer nog steeds heel veel van ze. Ik ben deze techniek met behulp van Quantum Animals ook op paarden toe gaan passen en heb daar goede resultaten mee bereikt. Veel meer ontspanning in de omgang, met rijden, meer balans en soepelheid in het gehele lichaam van het paard.

 

Mijn paarden: Up to date in memoriam 2001-2008

Up to date (Up) afstamming Flemmingh x Belisar, heb ik helaas in 2008 op 7 jarige leeftijd met de diagnose artrose  halswervels moeten laten inslapen, misschien als ik toen wist wat ik nu weet, had ik hem beter kunnen helpen.

aangepast

Issey  1993

Een merrie kruising Tuiger, met haar ben ik privélessen in de Academische rijkunst begonnen bij Greetje Hakvoort.

Momentopname 7 (12-6-2015 18-21)

Visie

Meestal is er maar weinig nodig om weer in de goede positieve richting te komen. Maar soms is het hebben van geduld wel een vereiste want het kan ook een lange weg zijn en dan moet je volhouden, want het is nooit te laat! 

Een reguliere manier van behandelen geeft vaak snel resultaat en soms is dat ook nodig in een levensbedreigende situatie. Maar bij veel klachten, aandoeningen en problemen, zoals spierverzuring, stramheid, headshaking en zomereczeem werkt een natuurlijke aanpak beter is mijn mening. Het natuurlijk proces van het lichaam, het altijd weer naar balans toe willen, is het zelfherstellend vermogen. Deze een duwtje in de goede richting geven is soms al voldoende.

De klacht wat je te zien krijgt is een uiting van het lichaam dat er iets aan de hand is, dat de "emmer" vol is. Dit uit zich in mok, allergieën, stijfheid, stram etc.  Als het lichaam ontgift/ontzuurt word dan kan het zelfgenezend vermogen weer optimaal werken wat resulteert in zachte, ontspannen weefsels, spieren en kunnen de organen weer optimaal werken.

De meerwaarde van het aanbieden van een totaal pakket door 1 persoon is:

 • je jouw verhaal niet 3 x hoeft te vertellen.
 • er in logische stappen gewerkt word naar genezing.
 • er sneller op aandachtspunten actie kan worden genomen..
 • tijdens de training meer aandacht is voor de biomechanica van het paard
 • en dat het een sneller, beter en blijvend resultaat geeft!

 

De Cranio Sacraal therapie zorgt ervoor dat de werking van het zenuwstelsel, het hormoonstelsel, het immuunsysteem en de functie van het lichaam een flinke oppepper krijgt. Daardoor verbetert de beweeglijkheid van het weefsel, neemt de vitaliteit toe en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd dan wel gereactiveerd. De natuurgeneeskunde ondersteunt hierbij en versterkt dit door het inzetten van middelen zoals  kruiden, homeopathie of supplementen. De Guasha bij het paard ondersteunt bovenstaand proces en bij de behandeling van de ruiter zorgt dit voor een totaal balans. Academische rijkunst in de vorm van het duurzaam trainen, wat ervoor zorgt dat de verbeteringen in stand blijven en positief voortgezet kunnen worden.

En het resultaat? Verbijsterend, dit is het gevoel wat ik nastreef bij alle paarden waarmee ik werk. De zachtheid en soepelheid weer terugbrengen in het lichaam. Om dit na één of soms meerdere behandelingen weer te voelen en te zien bij het paard is super!

Dus, hoe ziet mijn dag er nu uit?

Behandelen van paarden, les geven en nog steeds heel veel studeren en het verder ontwikkelen van mijn huidige kennis.

Hoe meer ik leer, hoe meer gepassioneerd ik raak over het aanpakken van de gezondheidsproblemen van paarden met een holistische benadering. Bij een juiste totaal aanpak zie ik mogelijkheden in herstel en preventief beheer van het hele paard. Het is mijn missie om ruiters en paardenmensen in alle takken van sport en manieren van trainen dichter bij een holistische benadering te brengen.  

Om samen met gelijkgestemde particulieren en professionals het paard weer in balans te krijgen en te houden is mijn doel. Om hierin te kunnen helpen en te ondersteunen is mijn persoonlijke missie.

Mijn manier van werken is op een nuchtere manier zonder dat het te "zweverig" wordt.  Mijn specialiteit is werken vanuit een verbinding en met persoonlijke aandacht.

Wil je graag meer weten, schroom dan niet om me aan te spreken als je me ergens tegenkomt op een stal, ik kijk  dan naar je paard en jullie situatie en geef aan wat ik denk en wat ik voor jullie kan betekenen.

 

Voor meer informatie of het maken van een afspraak:

 • Mail: info@praktijknatuurlijk.nl
 • Mobiel 06-11100859
 • Of vul uw gegevens in op de contactpagina
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus