Sportmassage

Vaak is er meer nodig dan alleen een goede gerichte training om het paard in optimale conditie te brengen. Training van een lichaam veroorzaakt minuscule beschadigingen aan weefsel en spiermassa, wat na herstel zorgt voor versterking en een hogere belastbaarheid. Door sportmassage verbetert de doorbloeding en circulatie in het lymfestelsel waardoor afvalstoffen zoals melkzuur (spierpijn) sneller verdwijnen en herstel sneller optreedt. Het werkt ondersteunend en preventief, maar kan ook in geval van een blessure ondersteuning aan het genezingsproces bieden. Sportmassage kan veel houdings- en bewegingsproblemen voorkomen. Gemiddeld volstaan twee behandelingen om het paard weer helemaal soepel te laten bewegen. Na de behandeling laten we het paard 10 minuten stappen om zo de vrijgekomen afvalstoffen goed af te voeren. 
 
Sportmassage draagt bij aan een goede spieropbouw, ontspanning, spierstofwisseling, opheffen van blokkades, houdingverbetering en een efficiënt bewegingspatroon
 

Waarom zou ik mijn paard een sportmassage geven?

Willen wij niet allemaal een paard dat mooi evenredig in zijn bespiering zit, dat soepel beweegt en lekker los is in zijn hele lichaam?
 
Wanneer een paard intensief bereden wordt vragen wij veel van zijn spieren. We trainen het paard dan juist om zijn spieren sterker en soepeler te maken. Tijdens het trainen kan het zijn dat de ruiter tegen blokkades in het paard aanloopt (makkelijker links inbuigen dan rechts. Linker galop makkelijker dan de rechter, enz.), dit simpelweg omdat niet 1 paard van nature recht is. Er zijn in de training meerdere manieren om een paard “rechter” te krijgen, maar wat naast de training een hele mooie aanvulling is, is een sportmassage.
 
Bij sportmassage gaat het volledig over de spieren. Blokkades en spanningsvelden worden getraceerd en behandeld. Bovendien is het in de training ook heel erg handig om te weten waar de moeilijke plekken van je paard zitten, hier kun je de training dan weer op aanpassen. Bovendien is het natuurlijk de bedoeling van de sportmassage om de pijnlijke plekken in de spieren weg te masseren, waardoor het paard na 1 of meerdere behandelingen helemaal geen last meer heeft van die plek. Bovendien stimuleert sportmassage de bloedsomloop wat het herstel van blessures en ziektes bevordert.
 
Sportmassage is er dus niet alleen om huidige problemen en blessures te verminderen of zelfs helemaal weg te nemen, maar is er vooral ook om eventuele toekomstige blessures te helpen voorkomen. Bij een regelmatige behandeling wordt het paard continu gemonitord op iedere verandering in zijn lichaam. Dit zorgt ervoor dat je paard zowel fysiek als mentaal sneller zal groeien, wat ook in de werklust van het paard te merken zal zijn. We investeren om de zoveel weken in nieuwe hoefijzers, de meeste paarden gaan tegenwoordig ook met regelmaat naar de tandarts en we geven nog veel meer geld uit aan lessen en dure voedingssupplementen, dus waarom dan niet investeren in de spieren waar het uiteindelijk allemaal op aan komt?
Enkele feiten over sportmassage bij paarden op een rij:
 • 60% van het totale lichaamsgewicht van een paard bestaat uit spieren
 • Massage stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de algemene gezondheid en conditie van je paard 
 • Massage vermindert spierkrampen, wat resulteert in vloeiendere bewegingen
 • Er ontstaat toename in bewegingsvrijheid na een massage doordat de spier meer lengte krijgt 
 • Massage stimuleert de spierontwikkeling en zorgt voor afvoer van afvalstoffen (minder stijf na zware arbeid) 
 • Massage vermindert ontstekingen en zwellingen in de gewrichten, hierdoor neemt pijn af 
 • Spierproblemen zijn van nature cumulatief(opstapelend) ; wanneer een spier "vast zit" zal een paard gaan compenseren en problemen in andere spiergroepen of pezen krijgen 
 • Door middel van massage leert het paard zijn lichaam op de juiste manier te gebruiken, door middel van ontspanning in plaats van stress, spanning en kracht 
 • Het paard bouwt door massage een beter uithoudingsvermogen op  
 • Een paard dat fysiek in een goede conditie verkeert zal ook psychisch beter functioneren 
Kortom: Sportmassage is echt een weldaad voor je paard!
 
Tot slot: Ik stel geen diagnoses, een sportmassage is geen vervanging van de dierenarts!

“De Taal van massage”

“Massage moet een levende ervaring zijn, dit betekent dat het een bron van waarneming, een middel van het verkennen via de vingertoppen van de pijnlijke spier als het spant en ontspant moet zijn. Het is niet zomaar een actie, maar  communicatie, waar het bewustzijn de dialoog is tussen een orgaan van de pijn en de hand  die de pijn detecteert en deze verwijdert  ... Terwijl de gevoelige punten worden gevonden, zal het paard dit aangeven door reacties of een andere houding - op zoek naar de masseur, naar spanning en naar ontspanning. 
Deze vormen de taal van de methode. "
~ Denoix & Pailloux
 
Disfunctie in een spier zorgt er vaak voor dat anderen spieren gaan compenseren, dan krijg je een sneeuwbaleffect van beklemming, asymmetrie, pijn en verlies van prestaties. Spierproblemen kunnen zich laten zien onder het zadel als scheefheid, contact problemen, gedragsproblemen en zo meer. Uit ervaring blijken trainingsproblemen vaak herleid kunnen worden tot een bron van fysiek ongemak. Een mythe is dat spieren zelf  genezen als je ze met rust laat. Regelmatige massage en Bodywork behandelingen bevordert een optimale werking van het spierstelsel. Een behandeling is bijzonder effectief voor heel veel ziekten en problemen, maar voor volledige genezing zal men ook moeten overgaan op een betere algemene leefwijze: zoals goede voeding, ontspanning, beweging en zo min mogelijk stress voor het paard.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak:

 • Mail: info@praktijknatuurlijk.nl
 • Mobiel 06-11100859
 • Of vul uw gegevens in op de contactpagina
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus