Scriptie PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction)

Posted by on sep 28, 2015

Scriptie PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfunction)

klik hier om de scriptie in te zien

 

In het kader van mijn opleiding tot Veterinair Natuurgeneeskundig Therapeut aan opleidingsinstituut Silverlinde heb ik deze scriptie , als laatste afrondende opdracht, geschreven.

PPID is de correcte naam voor ‘de ziekte van Cushing’ bij het paard, het is een verouderingsziekte die met het stijgen van de leeftijd vaker voorkomt. PPID is het disfunctioneren van de middenkwab van de hypofyse. Het is een van de meest voorkomende endocriene aandoeningen bij paarden en kan diverse symptomen, zoals hoefbevangenheid veroorzaken.

Waarom PPID als onderwerp?

De keuze van het onderwerp van deze scriptie is gekomen door mijn eerste paard Issey (1993). In 2007 kreeg Issey, toen 14 jaar oud, steeds vaker last van mok, luchtwegklachten en begonnen de zomereczeem klachten. Er volgden twee jaren van reguliere behandelingen wat geen goed resultaat opleverde. In 2009, kwamen daar de eerste verschijnselen van PPID bij, terugval in conditie, slechte vacht, steeds meer spierterugval en ze ontwikkelde een hangbuik.

Ik heb toen besloten om een bloedtest te laten doen bij een reguliere dierenarts, waar geen duidelijke conclusie uit kwam. Ik ben toen verder gaan zoeken en kwam in 2010 uit bij Annika ten Napel van Holistisch Praktijk Den Hoek. Er is door haar met de Lecher antenne gemeten en die wees onder andere uit; een zwakke hypofyse en insulineresistentie. Uiteindelijk zijn we alles in stappen gaan aanpakken, de voeding: geen brok meer en hooi in plaats van kuil, de insulineresistentie met de Gluco Balance, reinigen met groene leem en Detox Comp.

Na drie jaar intensief behandelen en het aanpassen van de training, zorgen voor stressverlaging en speciale voeding is ze weer, naast de sporen die het heeft achtergelaten en de PPID die latent aanwezig is, een nog fitte 22 jarige merrie. Er zijn zoveel paarden met soortgelijke problemen als Issey, die gebaat zouden zijn bij een natuurgeneeskundige aanpak. Het heeft mij ervan overtuigd dat PPID niet op zichzelf staat, maar dat er meerdere zaken meespelen, en dat het lichaam vaak al eerder signalen laat zien.

Met deze scriptie hoop ik een bijdrage te leveren aan de levenskwaliteit van paarden met PPID door zo volledig mogelijke informatie te leveren aan paardeneigenaren en collega therapeuten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus