Supplement Equilin

logo

 

 

Een gezond (sport)paard begint bij een goede voeding. Normaal ‘compleet’ paardenvoer (ruwvoer en krachtvoer) bevat vaak niet wat een paard werkelijk nodig heeft. Krachtvoer kan een verzurend effect op de darmen geven. Zonder voldoende goede voedingsstoffen kan de motor niet draaien en ontstaan vroeg of laat (medische) problemen. Equilin ontwikkelt supplementen die er werkelijk toe doen. De Equilin producten vullen de tekorten aan essentiële voedingsstoffen aan. Hierdoor helpt Equilin de paarden beter te voldoen aan de verwachtingen die wij van ze hebben. Een paard in Nederland dat alleen ruwvoer te eten krijgt heeft een probleem en is op lange termijn niet in staat het lichaam gezond te houden.

Waarom? Omdat het gangbare ruwvoer in de regel arm is aan Selenium, Zink, Koper en Natrium en in de winter ook aan vitamine E. Daarbij is het vaak gewonnen op oude koeienweiden en daardoor te suiker- en eiwitrijk.

Zeker weten doe je dat alleen met een ruwvoeranalyse!
Maar ook bij minder dan 2,5 kg krachtvoer per dag loopt het paard risico op een mineralentekort.

Voeren volgens de visie van Equilin

Aanvullend diervoeder
Indien minder dan 2,5 kg krachtvoer per dag wordt gegeven dan is er een theoretisch mineralentekort. De BALANCER vult deze aan op basis van de gemiddelden tekorten. Ingrediënten uit de BASIC en de IMMUNO zitten niet of onvoldoende in een normaal rantsoen maar zijn wel nodig om het lichaam bij prestaties gezond te houden. Extra energie in de vorm van koolhydraten is bij voldoende ruwvoer maar gering nodig. Onder voldoende wordt verstaan 1,5% DS van het lichaamsgewicht, met een gemiddelde energiewaarde paard (EWpa) van 0,67 (maximaal 10% suiker). Bied daarnaast altijd een zoutblok aan.

Bij vetten
Als extra energie kan bijvoorbeeld een verzadigde, plantaardige olie (bijvoorbeeld kokos- of arachideolie) of ander vetrijk voer worden gegeven. De vitamine E behoefte zal toenemen naarmate meer onverzadigde olie wordt gegeven, zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie. Deze laatste is in de winter een essentiële toevoeging indien geen BALANCER, BASIC of IMMUNO wordt gegeven.


Eiwitten

Gangbaar ruwvoer bevat doorgaans niet de juiste eiwitten, luzerne wel. Geef daarom 0,5 tot 1 kg luzerne bij per dag aan een paard. Vezels 1,5% tot 2% DS van het lichaamsgewicht aan ruwvoer.; Voor een paard van 600 kg komt dit neer op 9 tot 14 kg hooi of 12,5 tot 18 kg voordroogsilage.

Water

Vers en voldoende leiding of gecontroleerd bronwater, geen slootwater! Let er vooral in de winter of bij gedroogd ruwvoer op dat voldoende wordt gedronken.

 

Op voorraad bij Praktijk Natuurlijk:     

STARTERSPAKKET Equilin BALANCER inclusief bewaaremmer en maatbeker €47,50

Equilin BALANCER     €45,95

 • 100 gram per dag voor een volwassen paard.
 • Organisch goed opneembare mineralen
 • Op basis van de  gemiddelde ruwvoer tekorten
 • Probiotica voor de vertering van suikers en eiwitten
 • Omega 3 uit lijnzaad
 • Zonder ijzer
 • Met natuurlijk vitamine E, Selenium en Probiotica

Verpakking bevat 6.8 kg  en dit is voldoende voor 2 maanden (paard 6oo kg). Biedt daarbij ook altijd een zoutblok aan en een halve kilo luzerne per dag, naast voldoende geschikt ruwvoer.

 

STARTERSPAKKET Equilin BASIC inclusief bewaaremmer en maatbeker €52,95

Equilin BASIC   €49,95

Equilin BASIC Pakket €127,50 Pakket voor 2 maanden; 2 zakken BASIC en 1 zak BALANCER.


Unieke 7 in 1 formule, magnesium(citraat), vitamine E zonder selenium, MSM, plantaardige omega 3 vetzuren, essentiële aminozuren, probioticum en een mycotoxinenbinder.

EquilinBASIC Horses  'Product van het jaar' Winnaar! is een waardevolle aanvulling op het rantsoen als het paard:

• blessuregevoelig is
• slecht herstelt na lichamelijke inspanning
• gespannen of nerveus is
• snel last heeft van gevoelige spieren
• veel moet presteren
• problemen met de vacht of hoeven heeft
• problemen heeft met de vertering van krachtvoer
• moeite heeft met het opbouwen van spieren
• slecht op gewicht te houden is

EquilinBASIC is bedoeld om continu aan het paard te voeren, naast geschikt ruwvoer aangevuld met krachtvoer of EquilinBALANCER

 

 

STARTERSPAKKET Equilin IMMUNO 2 zakken incl. emmer en maatbeker €107.50

Equilin IMMUNO  €57,50
Speciaal voor paarden en pony’s die behoefte hebben aan extra weerstand is IMMUNO ontwikkeld. De brandnetel zorgt ervoor dat afvalstoffen beter uit het lichaam verwijderd worden. Mariadistel reinigt de lever en werkt leveropbouwend. Organisch gebonden selenium en zink zijn goed opneembaar en essentieel voor een goedwerkend immuunsysteem.

IMMUNO is de EquilinBASIC met daaraan toegevoegd:

 • Organisch gebonden mineralen, selenium, zink, mangaan en koper
 • Lever ontgiftende en opbouwende kruiden (oa mariadistel)
 • Reinigende en stimulerende kruiden voor de uitscheiding
  van afvalstoffen (oa brandnetel)

Te geven als kuur, maximaal 6 weken (2 zakken) daarna kan worden overgestapt op de BASIC al dan niet in combinatie met de BALANCER.

www.equilin.eu

Vraag vrijblijvend advies en/of informeer naar de voorraad:  info@praktijknatuurlijk.nllogo

Een paar inhoudsstoffen uitgelicht:

Vitamine E
Vaak wordt extra vitamine E en selenium bijgevoerd, dit ter voorkoming van spierproblemen. Selenium zit doorgaans al voldoende in het krachtvoer (brok/muesli bij minimaal 2,5 kg per dag) maar tegenwoordig steeds minder in het ruwvoer. De Equilin producten bevatten alleen natuurlijk vitamine E, dus zonder selenium zodat het zonder overdosering bij elk rantsoen gegeven kan worden.

Het vitamine E tekort ontstaat omdat in een gemiddeld rantsoen (krachtvoer + ruwvoer) zit zo'n 500 ie vitamine E zit. (Sport)paarden hebben 800 tot 1500 ie vitamine E nodig. Gedroogd ruwvoer bevat nauwelijks vitamine E. Zeker aan het eind van de winter treedt een vitmine E tekort makkelijk op. Dit resulteert zich oa. in verhoogde spierstijfheid en verharde manenkam.

Organisch selenium
Organisch selenium is gebonden aan een aminozuur (eiwitstukje) waardoor het op een andere manier wordt opgenomeen in de darmen. Het hoeft zo niet te concurreren met andere mineralen waardoor er een verzekerde minimale opname is. Selenium zit in de regel in voldoende hoeveelheden krachtvoer maar steeds minder in het ruwvoer. Het toevoegen van extra Selenium in de vorm van supplementen kan toxisch zijn en het is voor ons als producent niet goed in te schatten welke hoeveelheid een paard in zijn totale rantsoen binnenkrijgt. Een volledige dekking zonder overdosering selenium is dus niet te geven in een standaard product en er dient dan ook altijd naar het hele rantsoen gekeken te worden. Daarbij spelen tekorten van koper en zink dan ook vaak een rol.

De EquilinBALANCER bevat wel een behoorlijke dosis selenium, koper en zink en kan ook naar wens en afhankelijk van de krachtvoergift, dagelijks of enkele dagen per week worden bijgegeven in een halve of hele dosering.

Magnesium
Magnesium is een mineraal. Het is nodig voor het functioneren van het zenuwstelsel, het vrijmaken van energie in spieren en voor het activeren van meer dan 300 enzymen in het lichaam. Paarden met een klinisch magnesiumtekort zijn vaak nerveus en kunnen hun spieren niet goed ont­spannen. Ook gaat het lichaam bij een tekort het magnesium onttrekken uit de botten waarbij tevens erg veel calcium en fosfor wordt vrijgemaakt. Het gevolg is broze botten en door de toegenomen mechanische druk uit de spieren kunnen problemen ontstaan op plekken waar pezen en banden op het bot aanhechten met eventueel kreupelheid tot gevolg. Equilin producten bevatten een organische vorm van magnesiumcitraat waardoor een goede opname verzekerd is.

Probiotica
Het moderne paard is veranderd van grote grazer tot topatleet. Waar vroeger een paard 18 uur per dag ruwvoer (kruiden, grassen en takjes) kon eten, haalt hij nu zijn energie voornamelijk uit krachtvoer en veel minder uit ruwvoer, en dat in slechts een paar uur tijd per dag. Krachtvoer en het moderne ruwvoer (vaak oude koeienweiden) ontregelt vaak het verteringsstelsel.

Het veroorzaakt een daling in de zuurgraad in de dikke en blinde darm, waardoor de darmflora verstoord wordt (suikers worden omgezet in lactaat). Als gevolg hiervan kunnen stoornissen optreden, zoals maagzweren, verstoppingen, gasophopingen, krampen, diarree, koliek, hoefbevangenheid en gedragsproblemen. De levende gistcultuur die is toegevoegd aan de Equilin producten corrigeert de pH en verbetert de ruwe celstofvertering in de blinde en dikke darm van het paard, waardoor ruwvoer, zoals hooi, kuil en gras beter benut wordt en de stofwisseling zich herstelt. Hierdoor wordt de totale voeropname efficiënter, zodat minder krachtvoer kan worden gegeven.

Vooral voor paarden die veel moeten presteren is dit een uitkomst, omdat op de langere termijn tijdens arbeid meer vetzuren in plaats van suikers zullen worden gebruikt door de spieren. Bij de verbranding van suikers wordt lactaat (melkzuur) geproduceerd. Hierdoor treedt spierverzuring en vermoeidheid op tot aan spierbevangenheid aan toe. Door een betere vetzuurverbranding wordt minder zuurstof gebruikt en wordt minder lactaat geproduceerd, waardoor paarden dus minder snel vermoeid zullen zijn en minder blessuregevoelig worden. Ook worden vitamine B en K aangemaakt in een goede darmflora en bevordert het de opname van andere vitaminen en mineralen.

MSM
MSM is een organische zwavelverbinding dat voldoende voorkomt in vers gras van goede bodem, echter in hooi en kuil gaat deze verbinding verloren. MSM heeft in het lichaam tal van functies, bijvoorbeeld ter ondersteuning van de weerstand. Daarnaast zorgt het voor gezond kraakbeen en een mooie vacht en goede hoornkwaliteit. Voor paarden die veel moeten presteren of geen weidegang hebben is het belangrijk dat paarden wat extra MSM door het voer krijgen.

Essentiële aminozuren
Essentiële aminozuren zijn nodig voor een paard als bouwstenen voor de spieren, het immuunsysteem en voor zeer veel andere lichaamsfuncties. Omdat in het relatief eiwitrijke paardenvoer vaak onvoldoende wordt gekeken naar de samenstelling van de aminozuren in deze eiwitten, komen tekorten aan essentiële aminozuren dan ook toch nog geregeld voor.
Luzerne is een goede bron van essentiele aminozuren.

Mycotoxinen
Mycotoxinen zijn gifstoffen geproduceerd door schimmels, deze kunnen tijdens de groei en de opslag, op de plant (granen en grassen) terecht komen. Tegen deze mycotoxinen kan het paard zich gedeeltelijk weren, maar bij te hoge doseringen zijn zij schadelijk. Ook zijn drachtige paarden of paarden die blootstaan aan stress, gevoeliger voor deze schadelijke stoffen. 20% van het wereldwijd geproduceerde graan bevat teveel mycotoxinen.

Aan de EquilinBASIC en IMMUNO zijn een mycotoxinenbinder toegevoegd, deze garandeerd tot op zekere hoogte een basisveiligheid aan het totaal rantsoen voor deze giftige stoffen.

Omega 3 (DHA en EPA)
In de BASIC en IMMUNO zit een hoog geconcentreerde hoeveelheid plantaardige omega 3 vetzuren (DHA en EPA). Deze vetzuren zijn essentieel. Dit wil zeggen dat het paard ze niet zelf in het lichaam kan aanmaken, maar met de voeding moet opnemen. Dit in tegenstelling tot Omega 6 wat juist erg veel in het normale rantsoen voorkomt.

Omega 3 vetzuren hebben tal van functies in het lichaam. Belangrijke functies zijn het ontstekingsremmende effect en de stabiliserende invloed op de gemoedstoestand. Om dezelfde hoeveelheid Omega 3 vetzuren uit de onderhoudsdosering EquilinBASIC te geven door het voeren van lijnzaadolie is 240 ml nodig. Dit komt omdat de vetzuren uit lijnzaadolie (ALA) in een aantal stappen omgezet moeten worden in de voor het lichaam bruikbare vetzuren (DHA en EPA). Dit proces is niet efficiënt waardoor deze grote hoeveelheden nodig zijn.
Het geven van Lijnzaadolie is naast EquilinBASIC of IMMUNO overbodig. Als olie wordt gegeven ter aanvulling van de energie dan is een verzadigde olie hiervoor meer geschikt, zoals kokos- of palmolie.
bron: equilin

www.equilin.eu
logo

Voor meer informatie of het maken van een afspraak:

 • Mail: info@praktijknatuurlijk.nl
 • Mobiel 06-11100859
 • Of vul uw gegevens in op de contactpagina
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus