Druk op de schedel

Posted by on jun 20, 2015

Druk op de schedel

Cranio-sacraaltherapie is onstaan uit de osteopathie en is een zachte en pijnloze manier van behandelen. De specifieke aandacht voor de schedel van het paard in relatie tot de rest van het lichaam maakt deze therapie zo uniek. Door zeer zachte aanraking wordt invloed uitgeoefend op het cranio-sacrale systeem om zo blokkades in dat systeem weg te nemen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren.

Het Cranio Sacrale systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (Cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (Sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

Druk op de schedel heeft daarom een enorme impact op de algehele beweging en biomechanica van het paard. We staan daar vaak niet bij stil.Je moet dan denken aan: halsterhangen, een slecht passend hoofdstel/bit, of haken op kiezen etc. Dit heeft grote gevolgen voor het welzijn, houding en de beweging van het paard.

collage

Tijdens de behandeling kan het paard een totale ontspanning laten zien maar soms ook voelt het te heftig voor het paard als de blokkade loskomt. Dan komt er een reactie van schudden met het hoofd, schrapen of willen bewegen. Vlak daarna komt dan vaak de release in de vorm van gapen, smekken en een totale rust. Alles wat te strak was wordt weer losser wat resulteert in weer een ontspannen eigen houding.

Voorbenen komen weer onder de massa ipv erachter, achterhand meer open, hoofd en hals verbinding weer stromend, open blik van het paard ipv een frons, gehele balans weer terug etc. Het paard kan na een paar dagen weer getraind worden zodat de houdingsspieren ontspannen en de bewegingsspieren aanspannen ipv andersom. Het ligt aan de situatie en aan het paard of er 1 of meerdere behandelingen nodig zijn voor dit resultaat.

 

Vraag vrijblijvend advies wat ik kan betekenen in jouw situatie.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus