Behandeling Cranio-Sacraal Therapie Paard

Intake formulier

Bij het afspreken van een behandeling ontvang je van te voren via de mail een intakeformulier met vragen over oa de geschiedenis, de huidige huisvesting, voeding en de training van je paard.

Tijdens de afspraak ga ik hier dieper op in.

De  behandeling

Ik begin met de anamneses, een vraaggesprek. Het intake formulier wordt doorgenomen en waar nodig, wordt dieper op zaken ingaan.

Dan start de behandeling, ik observeer je paard eerst in stand; een paard gaat altijd op de voor hem/haar meest comfortabele manier staan. Hierbij nemen ze een houding aan waarbij de balans en het evenwicht op dat moment het prettigst is, ze compenseren dan dus. Dit betekent dat hij bijvoorbeeld met de voorbenen onderstandig gaat staan, dus overbelasting op de voorhand om de achterhand te ontlasten omdat daar bijvoorbeeld pijn zit. Om hier een goed beeld van te krijgen voer ik een aantal tests uit, deze zijn voor jou als eigenaar ook zichtbaar en ik leg uit wat ik zie en wat dat betekent voor jou en je paard.

In beweging kijk ik in de stap o.a. naar de  hoofd-hals verbinding en beweging, rib en bekkenbeweging, ademhaling, de conditie van de gluteus (bilspier en de motor) en staartbeweging.
Door het paard te bekijken in zijn beweging krijg ik een idee van de symmetrie, de zwakke en sterke punten van je paard.

Terug bij stal ga ik het hele lichaam onderzoeken: ademhaling, spierspanning, warmte en kou, en variaties in de weefsels en de spieren. Nu weet ik waar de eventuele probleemzones zich bevinden en hierop start ik de behandeling passend bij je paard.

De behandeling zelf duurt ongeveer 1 a 1,5 uur.  Deze bestaat uit Cranio- Sacraal en aromatherapie.  (Onder “therapieen” kun je hier meer informatie over vinden)

Ik eindig de behandeling met massage en Guasha . Hierdoor kunnen de vrijgekomen afvalstoffen beter afgevoerd worden en worden de spieren mooi los gemaakt. Er is niet één techniek die voor elk paard werkt. Door allround te zijn kan ik precies bepalen voor welke klacht ik welke technieken het beste in kan zetten. Hierdoor krijg je sneller en een beter resultaat van de behandeling.

Het totale consult duurt ongeveer 1.5 uur, dit is inclusief anamnese, observatie, de behandeling zelf en een training & voedingsadvies wat ervoor zorgt dat de verbeteringen in stand blijven en positief voortgezet kunnen worden.

 

 

Advies na de behandeling

Na de behandeling 15 minuten stappen voor de doorbloeding. De vrijgekomen afvalstoffen kunnen hierdoor sneller worden afgevoerd naar de uitscheidingsorganen.  
 
Daarna bespreken we wat er wel of niet veranderd is. Voor en na de behandeling wordt een foto gemaakt om vast te leggen hoe de houding van het paard was en is zodat je achteraf goed kunt zien wat er veranderd is aan het lichaam. Ook om het veranderingsproces te volgen is film en foto waardevol al is je eigen gevoel met de omgang en rijden het meest waardevol.
 
Het paard heeft (in overleg) tenminste 3 tot 4 dagen rust nodig. 
Dit om het proces van herstellen en opnieuw in balans komen niet te verstoren en de tijd te geven. dit gaat namelijk na de behandeling gewoon door.  Het liefst op het land, in de paddock of wandelen, maar geen boxrust. Dit proces werkt circa vijf dagen door.
 
Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat maar dit is afhankelijk van de aard van het probleem. Als het probleem er al langer zit kan het langer duren. Ik kijk samen met je wat de beste tijdsplanning, verdere aanpak zoals voeding en het trainingsprogramma is in jullie situatie. 
 
De reacties van de paarden op de behandeling zijn heel verschillend: de een is moe, extra rustig en trekt zich terug om het proces te verwerken, terwijl de ander zich direct beter in zijn vel voelt zitten en dit direct uit door vrolijk en fit de wei in te draven.
 

Contra-indicaties

In de volgende gevallen komt een behandeling niet in aanmerking:
  • Koliek
  • Koorts
  • Verse botbreuken
  • Ik stel geen diagnoses en als blijkt dat er eerst andere hulp nodig is om je paard te helpen, bijvoorbeeld een dierenarts, dan zal ik je doorverwijzen om de beste resultaten voor je paard te bereiken.
Kijk hieronder voor een impressie van hoe een behandeling mogelijk verloopt, met de verschillende technieken.

Elke behandeling van Praktijk Natuurlijk vervangt niet de traditionele behandeling van een dierenarts of medicatie. Raadpleeg voor medische behandeling eerst een dierenarts.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak:

  • Mail: info@praktijknatuurlijk.nl
  • Mobiel 06-11100859
  • Of vul uw gegevens in op de contactpagina
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus