Academische rijkunst

Rechtrichten

Loopt je paard altijd naar 1 kant makkelijker, dan de andere kant? Is je paard altijd gespannen tijdens het rijden? Pakt hij het bit aan één kant vast en kantelt het hoofd bij stelling/buiging vragen? Loopt hij “alsof de handrem" erop zit? Staakt je paard regelmatig, steigert of bokt hij? Of is hij steeds teugelkreupel?

Veel ruiters kampen met problemen tijdens het rijden. Als je alles al hebt geprobeerd om de problemen van je paard op te lossen en niks helpt echt, dan kunnen de problemen te maken hebben met de volgende oorzaak: de Natuurlijke Scheefheid van het paard.

Rechtrichten van een paard is noodzakelijk om van een paard een rijpaard te maken. Rechtrichten is dan ook een gezonde basis voor elke discipline.

 

Mijn eigen ervaring

Ik ben met Issey in opleiding bij Greetje Hakvoort, Ridder in de Academische Rijkunst. Dit helpt Issey heel erg om haar lichaam goed te blijven gebruiken, zodat het blijft stromen, wat voor haar extra belangrijk is.

Wat is het verschil tussen mij, als M dressuur ruiter vroeger en als Academische ruiter nu?
Ik weet nu waarom, wanneer , waar en hoe ik alles vraag aan mijn paard en waarom iets niet gaat of spanning geeft zodat ik het ook kan gaan oplossen.
Leren vanuit je zit te rijden, je centrum en beheersing van je eigen lichaamsgebruik, houding en zit.
Ik gebruik nu mijn gevoel ipv mijn gedachten en dit alles samen scheelt voor het paard een hele hoop. Deze kan hierdoor ook in balans gaan lopen en vice versa.

Een goede en onafhankelijke zit is het meest waardevolle wat je als ruiter kunt bezitten. Het verfijnen van je gevoel, het ontwikkelen van je balans en het verbeteren van je coördinatie is iets waar je altijd mee bezig moet zijn.

  Doel van de Academische Rijkunst

 • Balans van paard en ruiter.
 • Rijden met gevoel.
 • Harmonie tussen paard en ruiter.
 • Het gebruik van systematische gymnastische oefeningen om het paard zijn fysieke en psychische welzijn te ontwikkelen.
 • Het gebruik van dressuur voor het paard en niet het paard voor de dressuur.
 • Het kijken naar dressuur als een kunstvorm, dat mens en paard de mogelijkheid geeft een taak in hun leven te geven die uitgevoerd kan worden met waardigheid tot op hoge leeftijd.
 • Het eren van de rijkunst op een feestelijke manier.
 • Het vergroten van de cirkel met degene die zich verbonden voelen met deze kunstvorm.

''De rijkunst is bedoeld om de natuurlijke bewegingen van het paard te vervolmaken en het paard zover te brengen dat het in staat en bereid is deze bewegingen (die het paard in vrijheid uitsluitend bij emotionele opwinding zou maken) op commando van de ruiter uit te voeren.''  Gustav Steinbrecht

De Academische rijkunst heeft als doel de natuurlijke talenten, krachten en vaardigheden van het paard te ontwikkelen tot het hoogst mogelijke niveau, zonder de regels van de natuur te negeren.

Door doelmatige oefeningen kunnen de natuurlijke talenten verbeteren en vermeerderen. De academische rijkunst wil het paard tot een goed gebruikspaard ontwikkelen, zodat hij ons ook in het bos, op de weg, aan het strand, op een goede manier kan bewegen en in principe dezelfde oefeningen kan laten zien als in de rijbaan.

De academische rijkunst zorgt voor verhoging van het prestatievermogen, verbetering van het uiterlijk en verlenging van de arbeidsgeschiktheid van het paard.

 

Het ideaal van de academische ruiter

Het ideaal van de academische ruiter is om zijn paard uit te balanceren, zijn paard licht in de voorhand maken en te laten buigen in de hurken, terwijl het paard altijd zoekt naar de ruiterhand in een voorwaarts-neerwaarts stretchend contact.

De ruiter begeleidt de heupen van het paard tussen zijn benen en de schouders van het paard tussen zijn teugels. De kandare wordt op één hand gereden.

Het voornaamste doel is om het paard soepel te houden. De schedel wordt correct geplaatst ten opzichte van de heup, zo dat de vorm van de ruggengraat tussen de schedel en de heup de mogelijkheid heeft tot continue buiging in een staat van ontspannen activiteit.

De voornaamste hulp is het zwaartepunt diep in de buik van de ruiter, dat samensmelt met het paard, zoekende naar de Centa  ‘’The two minds must want what the two bodies can’’. bron Greetje Hakvoort, Human & Horse Academy

Voor meer informatie of het maken van een afspraak:

 • Mail: info@praktijknatuurlijk.nl
 • Mobiel 06-11100859
 • Of vul uw gegevens in op de contactpagina
Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterVisit Us On LinkedinVisit Us On Google Plus